τα μάλλα νίαν.

Ο Ελληνολάτρης Πάπας
Ο Πάπας Λέων Ι΄ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ελληνολάτρες Πάπες. Συγκεκριμένα επί εποχής του ο Ιανός Λάσκαρης, ο κυριότερος και σπουδαιότερος εκπρόσωπος της Βυζαντινής λογιοσύνης την εποχή εκείνη και ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα της Ιταλικής Αναγέννησης κατόρθωσε υπό την εύνοια του Πάπα Λέοντος Ι΄ την ίδρυση του ιστορικού Ελληνικού Γυμνασίου στη Ρώμη το 1513 το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα του Πάπα.Το Γυμνάσιο αυτό λειτούργησε στον Κυρίνο λόφο στο οποίο φοιτούσαν αριστούχοι βυζαντινοί, Έλληνες και Ιταλοί, και το οποίο ήταν στελεχωμένο με Έλληνες δασκάλους με προεξάρχοντα τον Ζαχαρία Καλλιέργη και αργότερα με τον Αρσένιο Αποστόλη.
Εκτός αυτού ο συγκεκριμένος Πάπας προκειμένου να προωθήσει τα ελληνικά γράμματα στη Ρώμη κάλεσε τον Ιταλό μαικήνα της εποχής Κορνέλιο Μπενιγκνί να βοηθήσει οικονομικά τον Έλληνα Διευθυντή Καλλιέργη να φτιάξει τυπογραφείο έτσι ώστε να εδραιωθεί ή ελληνική τυπογραφία στη Ρώμη. Το όραμα αυτό του Πάπα και του Καλλιέργη έγινε τελικά πραγματικότητα και το 1515 τυπώνεται το πρώτο ελληνικό έντυπο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα με παπικό προνόμιο αποκλειστικότητας που αποτελούσε και την πρώτη έκδοση των "Ωδών του Πινδάρου".Τότε ακολούθησε και ο Ιανός Λάσκαρης και προσχωρώντας στη Παπική υποστήριξη εξέδωσε μία σειρά βιβλίων περισσότερο εκπαιδευτικών όπως "Σχόλια εις την Ομήρου Ιλιάδα" (1517), "Ομηρικά ζητήματα του Πορφυρίου" (1518), και "Σχόλια στις Τραγωδίες του Σοφοκλέους" (1518).
Δυστυχώς όμως μετά τον θάνατο του Πάπα, το 1521, όχι μόνο διακόπηκε κάθε δραστηριότητα περί ελληνικού εντύπου, αλλά και το Ελληνικό Γυμνάσιο διέκοψε τη λειτουργία του και ο Καλλιέργης τελικά εξαφανίζεται. Τότε οι Έλληνες λόγιοι στράφηκαν προς τη Βενετία η οποία και ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία στη διάδοση των εντύπων ελληνικών γραμμάτων στη Δύση.
Μάρκος Μουσούρος

Ο Μάρκος Μουσούρος ατο βιβλίο Elogia Virorum literis illustrium του 1577.
Ο Μάρκος Μουσούρος (1470-1517) ήταν κορυφαίος φιλόλογος της Αναγέννησης από το Ρέθυμνο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (1503-1509). Στον πρόλογο της έκδοσης των «Απάντων» του Πλάτωνα (1513) προτάσσει αφιέρωση στον πάπα Λέοντα Ι', και τον προτρέπει να αναλάβει σταυροφορία για την απελευθέρωση των Ελλήνων.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου